• Just nu kan du välja bland 28799 e-böcker
Titelinformation

Skildring av Bohuslän – Återutgivning av text från 1896
av Herman Hofberg, Johan Peter Velander   (elib)
1 poäng
(EPUB, Elibs läsare)Lägg i minneslista
2018-04
Svenska

Resor & geografi
 
Låna boken i formatet:
 
Läs mer om boken
Visste du att den typiske invånaren i Bohuslän är ”öppen, redbar, gästfri, arbetsam och händig” men också är ”lättsinnig, obändig och stridslysten”.
Det var i alla fall vad man tyckte om landskapet i slutet av 1800-talet.

I den här e-boken får du en spännande skildring av Bohuslän från år 1896.

Du får läsa om landskapets geologi och historia samt får spännande anekdoter om både näringsliv, krig och död. Du får också veta mer om de olika invånarna och deras lynne.

Du kommer nog att bli överraskad av att man på den här tiden beskriver naturen som ödslig medan man hyllar städer och fabriker.

Texten i den här eboken skrevs av den svenske fornforskaren Herman Hofberg (1823–1883) och författaren Johan Peter Velander (1848–1911). Skildringen publicerades år 1896 i den mycket populära boken ”Genom Sveriges bygder – Skildringar af vårt land och folk” med rubriken ”Bohus”, det här var en av de första skildringarna av de olika svenska landskapen och deras historia.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.