• Just nu kan du välja bland 21443 e-böcker
Vanliga frågor och svar om e-böcker

Bra att veta innan du börjar låna e-böcker

Vad är Götabiblioteken?

Götabiblioteken är ett samarbete mellan Länsbibliotek Östergötland, de tretton östgötakommunerna samt Tranås kommun.
Med ett konto hos Götabiblioteken får du tillgång till cirka 1,5 miljoner böcker, ljudböcker, talböcker, e-medier, filmer, spel, tidningar och därtill flera databaser med miljontals musikfiler och tidningsartiklar. Med en enda gemensam katalog får alla mer av allt. Bara att reservera och hämta på ditt bibliotek!
Oavsett var lånen är gjorda kan de lämnas på valfritt huvudbibliotek, valfri filial eller bokbuss inom Östergötland samt i Tranås kommun.

 

Hur blir jag ny låntagare?

Besök något av biblioteken i Östergötland eller i Tranås eller öppna ditt biblioteks webbplats nedan och anmäl dig som ny låntagare:

 

Hur många e-böcker kan jag låna?
Antalet böcker som du kan låna beror på hur många poäng varje bok har.

Du kan låna böcker för maximalt 12 poäng under en låneperiod på 28 dagar.
Nya låntagare som skickade lånekortsansökan från hemsidan kan låna två e-böcker under 30 dagar. För att kunna fortsätta låna e-böcker krävs dock att du besöker ditt närmaste bibliotek i Östergötland eller i Tranås och hämtar ut ett bibliotekskort. Ta med legitimation!

Hur vet jag hur många poäng jag har laddat för?
Vid varje nedladdning visas hur många poäng som du har kvar.
Hur söker jag e-böcker?

Skriv sökord. Om du vill se alla e-böcker och e-ljudböcker, klickar du i sökrutan så att texten "Sök e-böcker här" försvinner. Klicka sedan på knappen "Sök".

Sökresultaten visas i en träfflista som har tio titlar per sida. Om sökningen resulterar i en träfflista som visas på flera sidor kan du navigera dig igenom alla dessa.

Du kan också välja en länk från menyn - Topplistor, Kategorier eller E-böcker för barn. Det finns också länkar från startsidan.

Hur filtrerar jag sökresultat?

Efter en utförd sökning kan du använda panelen Filtrera resultat. Med hjälp av dessa filter kan du skala ner sökresultatet och få en träfflista som bäst motsvarar dina önskemål. En siffra inom parentes anger det antal titlar som uppfyller kriteriet. Upprepa proceduren tills du fått önskat resultat. Du kan söka på författare, titel, isbn. Du kan också söka inom olika ämnen och genrer.

På träfflistan finns möjlighet att använda och kombinera fem olika filter-grupper; Typ av böcker, Format, Kategorier, Språk och Poäng.
Du kan bara använda ett filter från en grupp i taget. Du kan göra så här: Välj Kategorier i huvudmenyn, välj sedan Deckare & spänning. Klicka på E-böcker under Typ av böcker i högerkolumnen, välj sedan EPUB under Format och välj sedan Svenska under språk och sedan böcker med 2 poäng.

Kan jag ladda om redan lånade e-böcker?
Ja. Klicka på fliken Mina lån och listor i huvudmenyn. Här ser du vilka aktiva lån du har och kan också ladda ner en lånad bok igen genom att klicka på länken Ladda ner boken.
Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?
Du behöver inte lämna tillbaka e-boken. När lånetiden är utgången går boken inte att läsa längre. Filen ligger dock kvar i din dator. Du måste själv radera filen.
Kan jag radera e-böcker?
Nedladdade e-böcker raderas inte automatiskt efter lånetidens slut. Vissa appar kräver dock att du raderar den tidigare versionen innan du kan låna boken igen. Välj radera för att ta bort en e-bok från din e-boksapp.
Vad är en minneslista?

Du kan till exempel använda minneslistan för att samla de titlar som du vill låna och därefter bestämma vilka du ska ladda ner. Allt du lägger i minneslistan finns kvar även efter att du har loggat ut så du kan använda listan nästa gång du loggar in. Du kan spara max 40 titlar i din minneslista. Det går att radera titlar från listan.

Kan jag låna om en e-bok?
Efter att lånetiden gått ut och du raderat e-boken från ditt läsprogram kan du låna och ladda ner e-boken på nytt.
Var kan jag få mer hjälp?

Besök något av våra bibliotek som har IT-handledning. Du kan också skicka brev till gotaredaktionen@gotabiblioteken.se.
Innan du kontaktar oss se till att du har följt anvisningarna kring att låna e-böcker till dator/läsplatta eller mobil/surfplatta. Om det fortfarande inte fungerar, beskriv problemet och ge följande information:
 

  • Vilken läs- eller surfplatta/telefon/dator använder du?
  • Vad har du för operativsystem?
  • Vilket är ditt personsnummer och PIN-kod?
  • Vilken titel försökte du låna?
  • Om du använder en surfplatta eller smartphone, vilken app använder du för att läsa?
  • Vilken webbläsare använder du för att ladda ner?
Kan jag lyssna på e-ljudböcker på smarta telefoner och surfplattor?
Ja, det går bra. Men du måste vara uppkopplad mot internet för att kunna lyssna.
E-ljudboken sparas alltså inte på din mobil eller surfplatta.
För enheter med Android behöver du ladda ner appen ”E-lib Ljudboksspelare” från din appbutik.
För iPhone eller iPad behövs ingen speciell app.
Välj den knapp som motsvarar din enhet när du lånar e-ljudboken.

När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, logga in på "Mina e-lån" igen. De ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna visas på sidan. Klicka på "Ladda ner boken" för den bok du vill fortsätta att lyssna på. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast och fortsätter från den tidpunkten i boken.
Kan jag ladda ner samma e-bok på min iPad och på min iPhone?

Ja, men om du laddar ner boken på din iPad och sedan även vill ladda ner den (från mina e-lån) på din iPhone kan följande meddelande dyka upp på din Iphone :

Varför visas inte alltid böcker som finns under "Mest utlånade"?

Det kan hända att en bok som finns bland Mest utlånade inte visas när man klickar på den. Varför? Ibland tar leverantören av e-böcker bort en bok från det utbud som biblioteken har tillgång till. Boken var kanske en av de mest utlånade och ligger kvar i listan över dessa. När man klickar på titeln syns den inte eftersom leverantören tagit bort den.

Att ladda ner e-böcker

Vad behöver jag, och hur kommer jag igång?

Det första du behöver är ett läsarprogram. Det är ett program som du använder för att läsa e-boken på din dator, mobiltelefon, surfplatta eller läsplatta.
Öppna och läs mer.

 

Det här behöver du bara göra första gången - läs nedan:

 

Surfplatta och smartphone
Ett konto hos Götabiblioteken.
Ett Adobe ID som du skapar på www.adobe.se.
Appen Bluefire Reader som du hämtar gratis från App Store (iPad) och Android Market (Android-produkter). Till Android-produkter fungerar även Aldiko.

 

Läsplatta
Ett konto hos Götabiblioteken.
En dator med e-boksläsaren Adobe Digital Editions som du laddar ner gratis på
www.adobe.se.
Ett Adobe ID som du skapar på www.adobe.se.
En e-bok som du lånat till din dator.
Koppla in läsplattan till datorn.

 

Dator
Ett konto hos Götabiblioteken.
Ett Adobe ID som du skapar på www.adobe.se.

 

E-ljudböcker
Ett konto hos Götabiblioteken.
En dator, mobiltelefon eller surfplatta med uppkoppling mot Internet.
För att kunna lyssna på e-ljudböcker i dina mobila enheter behöver du använda en webbläsare som stödjer Adobe Flash.

 
Vilka läsplattor passar för e-boklån?

Om man vill köpa eller låna e-böcker är det absolut viktigaste att den läsplatta man väljer stöder formaten EPUB och PDF, samt Adobes kopieringsskydd (DRM). En del läsplattor har internetuppkoppling som gör att du kan surfa in på bibliotekets sida och ladda ner direkt till läsplattan. Detta gäller t ex:
· iRiver Story HD
· Kobo Touch, Kobo Glo
· Äldre versioner av Sony PRS, dock ej T3 och nyare
Det fungerar dock inte på t ex Adlibris Letto.


Ett urval läsplattor för e-bokslån

Sony Reader
Finns i flera olika varianter, samtliga med pekskärm. Versionerna PRS-T1 och PRS-T2 har även WiFi-uppkoppling så att man kan ladda ner böcker direkt till den. (PRS-T3 har WiFi, men kan inte ladda direkt från biblioteket.) Mer information om Sony Reader hos Sony.

Letto (Cybook)
Läsplatta med touchskärm och wifi. Bibliotekets e-böcker måste dock laddas ner via dator och föras över till läsplattan. Finns i tre varianter, Opus (femtumsskärm) samt Orizon och Odyssey (sextumsskärm, WiFi-uppkoppling, pekskärm). Cybook Odyssey säljs även som Letto i Sverige. Mer information om Cybook hos franska tillverkaren Bookeen. Information om Cybook finns också hos den svenska distributören Riidoo.

Iriver Story HD
Läsplatta med wifi. Finns i tre varianter; Story, Cover Story och Story HD. Läs gärna mer hos importören Canman.

Nook
Finns i olika varianter, inklusive en med LCD-skärm i färg. Pekskärm och WiFi-uppkoppling. I första hand knuten till den amerikanska återförsäljaren Barnes & Noble, och finns ej till salu i Sverige, men kan även läsa svenska e-böcker. Mer info finns hos Barnes & Noble.

Kobo
Finns i olika varianter, inklusive en med LCD-skärm i färg. I första hand knuten till den kanadensiska återförsäljaren Kobo, men kan även läsa svenska e-böcker. Mer information finns hos Kobo.


Rekommenderas inte

Kindle
Amazons läsplatta använder ett annat filformat och kan därför inte visa bibliotekets e-böcker. Kindle Fire, som egentligen är en surfplatta, fungerar dock i och med att det går att installera appen Bluefire Reader.

EB78
Läsplattan ska enligt tillverkaren kunna hantera kopieringsskyddet, men flera användare har haft problem med att läsa kopieringsskyddade e-böcker.

 

Vad innebär de olika formaten?
E-böcker distribueras i olika format. Läs mer här.
Varför måste jag skapa ett användarkonto hos Adobe?

För att kunna ladda ner böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsarprogram till din dator, läsplatta eller mobiltelefon. Programmen är gratis men kräver att du först skapar ett användarkonto. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot. 

Skapa användarkonto hos Adobe


Du som redan lånar DRM-skyddade e-böcker har en gång skaffat ett Adobe-ID som behövs för att kunna läsa e-böckerna. Adobe har problem med att användares lösenord har läckt ut och uppmanar alla användare att  byta sina lösenord. Du kan låna och läsa e-böcker precis som vanligt, oavsett om du byter lösenord eller inte. Om du använder samma lösenord och epostadress på andra tjänster rekommenderar vi dig att även byta dessa.

Läs mer på Adobes webbplats

Epub, Elibs läsare eller pdf?

Epub är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner. 


Elibs läsare är ett flödande format. Boken öppnas direkt i din webbläsare, och kräver då ingen speciell programvara att läsa boken. Du kan ändra textstorlek och typsnitt du använder och spara bokmärken. Kan läsas på alla datorer, surfplattor och på smarta telefoner.


Pdf är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som pdf kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med mycket stor skärm.

Öppna och läs flera frågor och svar
Kan jag läsa e-böcker i Linux?
Tyvärr finns det i dagsläget ingen mjukvara framtagen för Linux som kan hantera kopieringsskyddade e-böcker, till exempel från bibliotek. Dock har en del användare fått det att fungera genom att köra Adobe Digital Editions i en Windowsemulator som WINE.
 
Vad är Adobe Digital Editions?
Adobe Digital Editions är Adobes läsarprogram för e-böcker, och används för böcker i de vanligaste formaten PDF och EPUB.

Adobe Digital Editions fungerar som ett virtuellt bibliotek, där alla dina e-böcker lagras. Du behöver alltså inte hålla reda på var på datorn de enskilda bokfilerna ligger, utan kan alltid komma åt dem inifrån Adobe Digital Editions.
 
Hur öppnar jag en e-bok i Adobe Digital Editions?
När du klickar på nedladdningslänken för en bok i Adobe-format öppnas en fil som heter URLLink.acsm, som innehåller information om vilken bok du beställt. Denna ska öppnas i Adobe Digital Editions som då laddar hem och lagrar boken på din hårddisk. (Om det inte görs automatiskt, se nedan.)

Det är därför viktigt att du laddar ner boken på samma dator där du tänker läsa den. När boken lagrats i Adobe Digital Editions kommer du i fortsättningen åt den genom programmets bibliotek.
 
Jag får bara en fil som heter "URLLink.acsm". Var är e-boken?
"URLLink.acsm" är en licensfil som säger åt Digital Editions var den kan hämta e-boken och ser till att programmet laddar ner och lagrar boken på din dator.

ACSM-filen ska öppnas automatiskt när du klickar på nedladdningslänken, men om din dator inte lärt sig att öppna den filen med Adobe Digital Editions kan du behöva öppna den manuellt första gången.

Öppna "URLLink.acsm" så här:

1. Spara ner URLLink.acsm-filen till din dator, till exempel på skrivbordet.
2. Högerklicka på länken, välj "Öppna med..." och välj sedan "Adobe Digital Editions".
3. Klicka OK. Programmet öppnas och din bok laddas ner.

Om problemet kvarstår hittar du instruktioner för hur du ändrar filassociationerna i ditt operativsystem här.
 
Jag får meddelandet att boken redan laddats ner. Vad gör jag?
Böckerna kan bara laddas hem en gång per order, vilket innebär att även avbrutna eller misslyckade nedladdningar ibland gör att man inte kan försöka igen.
 
Hur gör jag för att flytta en e-bok mellan olika datorer?
Efter att du auktoriserat dig med samma ID på flera datorer kan du flytta böcker du köpt från en dator till en annan genom att kopiera mappen "My Digital Editions"under "Mina dokument" och flytta över den. Du kan även flytta de enskilda PDF-filerna till samma mapp på den andra datorn. I MacOS hittar du e-boksfilerna under Digital Editions i din dokumentmapp. Läs mer om detta på Adobes hemsida här.
Böcker köpta i vattenmärkt format kan flyttas och lagras som du själv vill så länge det enbart sker för eget bruk.
 
Hur tar jag bort e-böcker från Adobe Digital Editions?
Om du vill plocka bort en bok ur Adobe Digital Editions kan du markera boken i programmets biblioteksvy och antingen trycka "Delete"eller klicka på pilen ovanför bokomslaget och välja "Delete Item". E-boken försvinner då från programmet men e-boksfilen ligger kvar på din dato. För att ta bort den, leta upp den i mappen "My Digital Editions" under "Mina dokument"och ta bort den.
 
Jag får ett felmeddelande om "I/O Error". Vad betyder detta?
Detta fel tyder på att Adobe Digital Editions på din dator inte kommer åt Internet, t ex eftersom du sitter bakom en brandvägg som inte tillåter Adobe att ansluta. I inställningarna för brandväggen kan man ange antingen en generell säkerhetsnivå eller ge enskilda program olika rättigheter. I Windows brandvägg (som du hittar i Security Center under kontrollpanelen) väljer du fliken "exceptions" och sedan "add program" för att lägga till ett program som ska undantas från skyddet. Där bör Adobe Digital Editions finnas med för att det ska fungera. Det fungerar på liknande sätt i andra brandväggar.
 
När jag försöker öppna min e-bok hamnar jag på nedladdningssidan för Adobe Digital Editions, fast jag redan har programmet.
Detta inträffar i tidigare versioner av Adobe Digital Editions, om man försöker öppna e-boken genom att dubbelklicka på själva PDF-filen. För att öppna e-boken bör du i stället först öppna Digital Editions och därifrån klicka på bokomslaget. Uppgradera programmet till den senaste versionen som du hittar här.
 
Installationen av Adobe Digital Editions misslyckades, vad gör jag?
Om du får ett felmeddelande när du installerar programmet direkt från Adobes hemsida kan du ladda ner en installationsfil här.
 
Här kan du ladda ner e-böcker och lyssna på e-ljudböcker med ditt konto på Götabiblioteken.